De DGTL Kinetic Art Pitch was onze eerste proef van bekwaamheid onder de naam het Uitvindersgilde. In een brainstormsessie over een kinetisch sculptuur, aangedreven door hernieuwbare energie, kwamen veel ideeën op tafel. Het idee van de ChaosGenerator kreeg de voorkeur. Een driedimensionaal chaotisch pendulum aangedreven door de energie van de wind.

De werking van de ChaosGenerator rust op het principe van de chaostheorie. Een kleine verandering van de beginwaarde zorgt voor grote veranderingen in de uitkomsten. Het pad dat wordt afgelegd is daarom nooit hetzelfde. Dit is wat de ChaosGenerator uniek maakt. Normaal gesproken bestaan machines bij de gratie om dezelfde handeling keer op keer exact te kopieëren. Onze machine wordt bevrijd van de repetatieve functie en mag elke ronde een nieuwe ervaring creeëren. Dit is vergelijkbaar met wat het Uitvindersgilde nastreeft, onze grenzen verleggen en nieuwe paden bewandelen.

Niemand van het Uitvindersgilde wist een aantal maanden geleden wat een savonius, een VAWT of een tapered roller bearing betekende. Boele dook in de wereld van windmolens en pendules en sloot zichzelf voor een dikke maand op om de tekeningen te maken en berekeningen door te voeren, samen met Vincent, onze natuurkundige. Het was een mooi moment toen de getekende onderdelen werden besteld. Dankzij een royale sponsoring van 247TailorSteel, het bedrijf om metaal te laten laseren, werden de onderdelen spoedig geleverd, en konden de uitvinders beginnen met het in elkaar zetten van de Chaosgenerator.

De assemblage van de Chaosgenerator werd een missie die door alle uitvinders werd gedragen, dag én nacht als dat nodig was. Tegenslagen werden opgevangen door een goed humeur en een gezamenlijk doel. De première van de Chaosgenerator op DGTL Festival 2015 was dan ook een geslaagde finale. Het sculptuur laat zien dat windenergie kan worden omgezet in elektriciteit en een hypnotiserende chaotische beweging. De LED-verlichting, verzorgt door Teun Kloosterman, in de armen van het pendulum verandert van kleur met de beweging van de armen, reflecterend op de windbol in het midden, waardoor 's nachts een lichtspectakel ontwaart.

Wat een paar maanden geleden nog slechts een idee was, is nu een duurzaam sculptuur waar je naar kunt blijven kijken. De Chaosgenerator van a to z.

Video's

 

Foto's

Project uitgevoerd door

image meer informatie over Boele Zwanenburg

Boele Zwanenburg

Uitvinder
image meer informatie over Vincent Schoutsen

Vincent Schoutsen

Uitvinder
image meer informatie over Simone Tenda

Simone Tenda

Manager
image meer informatie over Jop Erken

Jop Erken

Uitvinder
image meer informatie over Jesse Kloosterhuis

Jesse Kloosterhuis

Uitvinder
image meer informatie over Roland Lips

Roland Lips

Uitvinder
image meer informatie over Jeroen Vissers

Jeroen Vissers

Uitvinder
image meer informatie over Pascale Pieksma

Pascale Pieksma

Uitvinder